Digitale møtepunkter

Digitale møtepunkter

Digitale møtepunkter

Digitale møtepunkter

Endringer for vårt logearbeid fra og med mars 2020


Nedstengningen av logeaktiviteter kan forstås nærmere slik;
Alle arrangementer av rituell karakter
Foredrag og kurs i logeregi i eller utenfor logehuset
Informasjonsmøter for fremmed søkende
All virksomhet i form av sosiale sammenkomster, f.eks. temamøter, «Lørdagskaffe» eller andre sammenkomster av sosial karakter, i loger i eller utenfor logehuset

Dette gjør at alt logearbeid de facto er nedstengt. Vi er blitt av vår Orden og våre lokale loger helt fra pandemiens inntreden oppfordret til å holde kontakt med brødre, og en telefonsamtale kan trygt gjennomføres uten smittefare. Imidlertid kan vi sosialiseres og pleie broderlig kontakt, noe som fremstår særdeles viktig i dag hvor vi ikke ukentlig kan møtes.

Pandemiens inntreden: Over natten 12. mars endret hverdagen seg for mange, og cirka halvparten av arbeidstagerne måtte plutselig jobbe hjemmefra, skolebarn fikk hjemmeundervisning og mange arbeidstagere ble permitterte. På samme tid så man at behovet for nye digitale tjenester eksploderte, fordi fysiske møter på kort tid måtte erstattes av digitale møter. Bruken av digitale legekonsultasjoner, digitale domstolsforhandlinger og direktesendte gudstjenester for å nevne noen eksempler har økt betraktelig, og allerede i mars i år kunne teknologiutviklere slå fast at utvikling som tidligere normalt ville tatt 10-15 år, nå kom i stand på få uker. Like før sommeren kom årets DESI-indeks (The Digital Economy and Society Index), som er EUs indeks som måler medlemslandenes digitale konkurranseevne, og her kom Norge på tredjeplass i rangeringen.

Forholdene for digitale tjenester og digital kommunikasjon ligger godt til rette i Norge, med en god digital infrastruktur og en befolkning som i stor grad er raske til å ta i bruk nye digitale tjenester. Selv religiøst kirkeliv har i stor grad måttet bli overført til digitale kanaler. Selv om man ikke kan aktivt ta del i messene og sakramentene, så har man kunnet følge dem direkteoverført. For den katolske kirkes del ble løsningen at messeofferet hele tider har vært båret frem i kirkene, men siden det ikke har vært tilrådelig å samle de troende rundt det aller helligste og største sakrament på grunn av smittefare, har de troende kunne forenes i åndelig kommunion, ved at man kan bevare og styrke fellesskapet med Frelseren under alle livets forhold, og der man ber Gud om åndelig kommunion.

Det har de siste år vært en økende digital utvikling også i vår Orden, både hva angår administrative verktøy, men også med hensyn til informasjon som tilgjengeliggjøres for ordensbrødrene og offentligheten for øvrig på Ordenens hjemmeside. Vår Orden har i all hovedsak vært nedstengt siden coronavirusets inntreden i mars i år, og på grunn av økt Covid-19-smitte i samfunnet besluttet Ordenens Stormester igjen nedstengning av all logeaktivitet f.o.m. 29. september.

En av våre utfordringer er at frimureriets læremåte og pedagogiske system har ikke i sin natur å kunne gjennomføres på en ikke-fysisk måte. Digitale logemøter har ikke vært aktuelt, delvis fordi våre Lover så tydelig legger føringer på hvorledes et lovlig logemøte skal konstitueres og gjennomføres, og fordi vår Stormester fra første stund har vært tydelig på at rituelt arbeide skal ikke forekomme under pandemien, - implisitt ei heller finne sted på digitale flater, men ikke minst at de opplevelser som våre ritualer kan gi oss ikke er egnet til å kun fremvises.

Som Halfdan Wiberg beskriver det i sin bok Det indre rom: «Vandringen gjennom gradene er en slags frimurerisk adventskalender, der vi åpner et nytt vindu for hver grad. Ikke alle når frem til det siste vindu som kan gi oss et klarere blikk mot målet – som ikke er noen slutt – men heller en ny begynnelse. Frimureriets vanskeligste og viktigste oppgave er å gi disse delopplevelser en sammenheng og en mening for hver enkelt av oss. Dette har alltid vært Ordenens øverste ledelses fornemste forpliktelse – ikke minst overfor de Ordførende Mestre».

Et sentralt moment ved frimureriet og den frimureriske vandring er at det må oppleves. Man får lite eller intet utbytte ved å kun passivt observere, og man kan ei heller «lese seg til» det. Fysisk tilstedeværelse og deltagelse er sentralt ved våre møter, og en pandemi som medfører lite eller ingen fysisk kontakt og omgang medfører at vårt arbeide ikke trygt eller fornuftig kan gjennomføres.

Digital forbrødring – St. Johanneslogen Carl til den norske Løve


Det er mulig med «digital forbrødring», og vi vil her se på hvordan dette er gjort hos St. Johanneslogen Carl til den norske Løve.

Gjennom våren, sommeren og nå høsten har Carl gjennomført ukentlig digitalt møte via Zoom. Hver torsdag sender br. Sekretær ut direktelenke (med innloggingsdetaljer og passord) til brødrene, og man kan enkelt koble seg opp via enten telefon eller PC. Brødre som behøver teknisk bistand er blitt oppfordret til å ta kontakt, og før smittetrykket igjen ble høyt i Bergen kunne også et par brødre møtes for å være sammen på Zoom-møtet.

Det ble satt agenda for de ukentlige møtene:
Innlogging og prat
OM, DM eller Del.M. innleder møtet med aktuell informasjon
Talerkorpset har et innlegg [men rituelle forhold omtales ikke]
Broderstøtten
Fraværende brødres skål kl. 21.30
En fra alteret avslutter møter


Fellesmøter – Carl til den norske Løve og St. Lukes Lodge no. 144 i London


Carl til den norske Løve har også gjennomført fellesmøte med sin engelske «twinned lodge», St. Lukes Lodge no. 144 i London, og fellesmøtet – som talte cirka 80 brødre både fra Carl og St. Lukes – ble et godt sosialt møtepunkt og ikke minst med faglig innhold, som opplevedes som godt påfyll i disse ellers så tomme frimurerfaglige tider. I planleggingen var både den engelske og den norske komité opptatt av at rituelle elementer ikke måtte berøres, og foredragene tok derfor utgangspunkt i historie og allmenngyldig innhold, men i den frimureriske ramme. Brødrene fikk høre om frimureriets opphav og St. Lukes spennende historie og utvikling fra 1765 og frem til i dag. Fra norsk side kunne brødrene høre om hva som er spesielt med den svenske system og vår Orden, sett opp mot hvordan «craft» (det blå) frimureriet i England fungerer. Møtet ble høytidelig avsluttet da broder Graham Cook fra St. Lukes fremførte «Tyler’s toast» kombinert med fraværende brødres skål, og som det heter i denne velgangsskål: «Happy to meet, sorry to part, happy to meet again».


Fellesmøtet ble så godt mottatt av brødrene at Carl og St. Lukes skal igjen avholde fellesmøte den 16. desember, og vil nok være en fin møteplass og kontaktform tett opp under julefeiringen, når vi i år ikke kan markere inngangen til julehøytiden ved våre julemøter.


Hvordan gå frem med digitale møter


Det er i den senere tid sendt over noen innspill fra Kunnskapsdirektoriet om hvordan digitale/virtuelle møter skal kunne avholdes i de loger som ønsker å gjøre dette, og malen følger i all hovedsak punktene over. Kunnskapsdirektoriet nevner en agenda som kan være utgangspunkt for digitalt møte;

  1. Ordførende Mesters hilsen til brødrene
  2. Instruksjon eller samtale ved broder Taler eller andre (obs: Intet rituelt)
  3. De nødlidende ved Delegert Mester
  4. «Under stjernehimmelen» - musikk
  5. Velgangsskål ved Delegert Mester
  6. Åpen mikrofon og broderlig gjensyn for alle
  7. Avslutningsord ved Ordførende Mester

Denne informasjonen er sendt de Ordførende Mestre i Bergens Provincialloge. Det er imidlertid viktig å presisere at rituelle forhold aldri må omhandles. Hva angår plattform har man i Carl erfart at Zoom er et godt verktøy, som ivaretar at alle deltagerne aktivt inviteres med innloggingsinformasjon og passord.

Foto:
Kiril Kutin
Foto:
Kiril Kutin
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst