Hva er frimureri for deg?

I Frimurerlogene i Stavanger har vi en TenkeTank som består av 18 brødre! Siden mars har vi måtte tilpasse aktiviteten. Og nå i det seneste har vi vært sammen ca 5 om gangen. Gruppen er satt samme basert på interessenivå og personlige relasjoner – fra I. til XI. grad. Som redaktør av Logekjeden presenterte jeg gruppen spørsmålet: Hva er frimureri for deg? De 15 svarene presenteres her. Nyt entusiasmen og gleden som uttrykkes!
Spill av musikk for full leseopplevelse
Bla ned for å lese videre
Bilde: Startnummer 1503, VM i Nivå, Danmark

Geir Henanger VIII

Frimureri er for meg frihet til et indre og personlig forbedringsarbeid, ved å oppdage meg selv og andre, både i logen og utenfor.

Bilde fra en annen «fri» aktivitet, som man skulle tro hadde lite med frimureriet å gjøre. Men det er det samme det handler om: Oppdagelse og frihet til å lete der man vil. Og ikke minst prøve å bli bedre.

Bilde: Ruinkirken, Sola

Terje Lie Pedersen XI

Frimureri er for meg aldri å bytte egen erfaring med andres ord om noe som er viktig! Som mitt forhold til Gud, sjelens overbevisning om rett og galt – og hjertets trang til å vise medfølelse.

Bilde: Lysets kraft. Foto: TLP

Astrid K-S Hinnaland & Harald H-Aa Karlbom VIII

Astrid: gift med en frimurer som er blitt mer reflektert over livet og døden. Det fører til mer åndelige diskusjoner mellom oss to og synet på våre medmennesker.

Harald: frimureri er for meg et broderskap, lysets kraft og glede.

Blir minnet på livets forgjengelighet men også på muligheter. Det styrker min tro på mitt opphav og på det å føre det beste av meg selv videre. Kort sakt: være ett godt eksempel for ande mennesker.

Bilde: fra Nærøyfjorden i Aurland

Torkil Skjøstad VIII

Frimureri er for meg refleksjon om livet: Hvem er jeg? Hva ønsker jeg å stå for / være? Hvor skal jeg / hva skjer når livet er slutt?

I tillegg vil jeg utdype slik: Verdibevissthet. Rettesnor, veileder og påminnelse om hva som er gode gjerninger, god oppførsel eller væremåte og hvordan jeg gjennom denne bevisstgjøringen kan arbeide med meg selv på vei mot noen av idealene som trekkes opp i frimureriets grunnleggende verdier...

Fra Prekestolen sammen med Gabriela Tranberg

Håkon Tranberg III

Frimureri er for meg ettertanke og undring.

Bildene: fra fjellet ved Sognefjorden

Nickolas H. Tomasgaard I

Frimureri ER for meg

Rom til refleksjon

Nysgjerrighet

En påminnelse

En utfordring

Glede

Bildes tittel er «Ettertanke». Kjørte i «pudder» og utløste snøskred... Fra Courchevel, Frankrike

Lars Ivar Pettersen Løge VI

Frimurerier for meg ettertanke, fred og ro & Glede.

På scootertur. Orre / Jæren. Foto: Jonas Haarr Friestad.

Arve Serigstad III

Frimurerier for meg handler om toleranse, raushet, muligheter og kjærlighet.

Portrett: Andreas Kalvig Anderson.
Foto: adressa.no

Reidar Larsen I

Frimureri for meg er:

Et treningssenter for ånd og sjel.

En livets videregående skole.

En arena for å bygge på den beste mulige utgaven av meg sjøl.

Å arbeide på «de vises sten» - samt å bidra så godt jeg kantil 

«the brotherhood of man under thefatherhood of God»

Foto: Rogalands avisdagsavisen.no
Bilde: Fløysviktjern nær Ims / Horve

Jo-Fredrik Ranhoff X

Frimureri for meg er verktøy til livsvisdom og egen forbedring. Et sted for påfyll og stimulans til egen refleksjon – ikke minst i perioder med større personlige utfordringer. 

Utvikle eget tankesett, troen på meg selv og evnen til å se andre personers positive sider!

Gaute Kommedal X

Frimureri for meg er å korrigere min livsvandring
mot det mennesket jeg har potensiale til å være eller bli
gjennom erkjennelsen av at livet til enhver tid skapes i mitt
indre mot det ytre, ikke omvendt.

Foto av Dagmara Dombrovska - Unsplash.com

Pål-Espen Kilstad I

I fjor var jeg en av 90 frivillige som lagde julaften i regi av Kirkens Bymisjon, for enslige, bostedsløse og folk som av andre grunner risikerte å sitte alene. Selv var jeg separert, ungene skulle være hos min ekskone, og jeg følte for å bidra positivt. Vi trodde det ville komme rundt 300 personer, det kom over 600, hvorav over 70 var barn. Og det er bare de som faktisk kom. Hvis man legger til de som skammet seg, eller ikke turte å komme, er tallet mye høyere. Det var en av mine beste julefeiringer noen gang, å kunne bidra til at så mange fikk en verdig julefeiring.

Samtidig satt jeg med en tristhet i 22 tiden på julaften, når jeg var kommet hjem til meg selv, og satt der med et glass rødvin. For det er trist at så mange mennesker i en by som Stavanger ikke har et nettverk, eller venner de kan feire julaften sammen med, og derfor velger å feire hos Kirkens Bymisjon.

Foto: Jeanette Larsen

Som frimurer er jeg derfor svært heldig. Jeg har et broderfellesskap der jeg har mange jeg kunne spurt om å få være med på julaften, og hvor jeg vet at jeg ville fått ja hos mange, og antagelig ville fått ja hos de øvrige. Jeg kan ringe brødre resten av året også, hvis jeg trenger noen å snakke med, eller trenger hjelp til noe. Det er et privilegium man blir minnet på verdien av, etter en julaften som jeg hadde i 2019.

Bilde: Verevågen / Lista

Tor Anton Haarr VI

Tida som frimurar har gitt meg eit innblikk i fascinerande seremoniar, ritual, myter og allegoriar. Det har tydeleggjort det som er det viktigaste i livet: Samvær. Og frimureriet har gitt meg verktøy til å kunne bety noko for mine medmenneske.

Bilde: hytteutsikt

Svein Magne Moe X

Frimureri er for meg er en prosess. En konstant kilde til læring og fornyelse.

Mine funksjoner som talende embedsmann og artikkelforfatter har bidratt til at jeg stadig må søke nye måter å uttrykke meg på. Utfordre meg selv. Jeg har forstått litt, men vil lære mer. Dykke dypere i meg selv og søke svar i frimureriets kunnskapspakke.

Bilde: Fra Mongol Rally 2019, der vi tilbakela 25000 km i et av verdens mest idiotiske billøp - kjøre til et av verdens mest øde plasser, i en totalt uegnet bil. Her fra en av de 11 gangene bilen brøt sammen - denne gangen i Kazakhstan, etter å ha mistet forhjulet i fart, midt på natten, på fjellet, på en øde grusvei.

Nils-Henrik Stokke II

Foto: Line Owren

Frimureri for meg er å lære meg selv bedre å kjenne gjennom andre gode brødre, få verktøy som hjelper meg å fatte de riktige beslutningene - etter de rette verdiene, og et pusterom i en ellers hektisk hverdag som gir anledning til å utforske de viktige spørsmålene.

Fra "Marys House", et dagsenter for psykiskutviklingshemmede barn jeg bygde i 2015, med god støtte fra en rekke personer og bedrifter her hjemme. Nytt dagsenter skulle vært bygd i høst, men er utsatt pga. Covid19.
Foto:
Kiril Kutin
Foto:
Kiril Kutin
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst