Notearkivets historie

Notearkivets historie

Notearkivets historie

Notearkivets historie

Frimurerorkesteret i Bergen har opparbeidet over 1000 musikkstykker for ulike orkestergrupper i sitt 101 års virke. Alt fra trio til symfoniorkester.

Da Norsk Rikskringkastingsorkester, avd. Bergen ble nedlagt på slutten av 1950-årene, sørget Frank Meidell Falch, som var programsjef i NRK Bergen den gang, og senere OM i St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge, for at Frimurerorkesteret i Bergen fikk halvparten av notearkivet, et betydelig antall. Notene og instrumenter ble heldigvis berget da Frimurelogens lokaler i Kaigaten brente 12. januar 1974.  I 1975 ble nytt bygg i Hans Tanksgate innviet. Notearkivet fikk plass i et lite rom under kjellertrappen, ikke særlig godt egnet bl.a. på grunn av fukt og dårlig ventilasjon.  Kjellerlukt av notene var ikke ukjent, noe måtte gjøres og på initiativ fra Harald Antun ble et bedre egnet rom stilt til disposisjon i 2003.  De ulike musikkstykkene hadde ulike lagringsmapper, påskrifter og ulike størrelser, men heldigvis tilnærmet oversiktlig.  

– Skulle notene få en verdig tilværelse i fremtiden, måtte jeg også gjøre noe med «innpakningen», forteller Harald Antun, formann i Frimurerorkesteret i Bergen fra 1997 til 2007. Han kjøpte 2000 nye mapper og satte i gang et nitid arbeid med å systematisere mappene og gjennomgå alle notene.

– Noen av musikkstykkene var nedpakket i esker og uregistrert. Nå er alle musikkstykkene lagt i like mapper og plassert i reoler i vårt nye notearkiv. Det hører med til historien at jeg også digitaliserte arkivet i en søkbar database, samtidig som en papirutgave av hele arkivet – søkbart etter komponist, navn på musikkstykke og kategori (– f.eks. konsertstykker, symfonier og satser fra symfonier, Ouverturer, marsjer, valser, m.m.-) ble laget og er tilgjengelig i notearkivet. I 2005 var alle notene på plass i arkivet og jeg kunne senke skuldrene.  Heretter ville det «bare» være vedlikehold og registrering av nye musikkstykker. For hver sesong må notene samles inn og legges i sine respektive mapper ordnet etter instrument og stemmer.

Orkesterets mangeårige musikalske leder, Per Hannevold, solo-fagottist i Bergen Filharmoniske Orkester, sier dette om det omfattende arbeidet Harald Antun har nedlagt: Haralds uegennyttige innsats med å få orden på notene til Frimurerorkesteret i Bergen står det stor respekt av. Han er en sann arkivar, ingen arkivirvar! Vi som kjenner Harald vet at han alltid leverer og hans ord er som klippen. Har han sagt han skal gjøre noe blir oppgaven alltid utført på beste måte. At han har fått både Oscars Honnørtegn og Ordenens Hederstegn samt er utnevnt til Æresmedlem i Frimurerorkesteret i Bergen, er ingen overraskelse for oss som kjenner ham. Selv i en mer passiv posisjon uten klarinett gleder vi oss til fortsatt å få notene servert av Harald i tiden fremover!

Harald Antun (77) spilte klarinett i Frimurerorkesteret i Bergen siden opptagelsen i 1983 og frem til han måtte legge klarinetten på hyllen i 2021 p.g.a. fremskredet artrose i fingrene. Har fortsatt ansvaret for notearkivet og låner gjerne ut musikkstykker til andre frimurerorkestre.  Ble tildelt Den Norske Frimurerordens Hederstegn i august 2021 og har også fått Oscars Honnørtegn.

Foto:
Kiril Kutin
Foto:
Kiril Kutin
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst
Tiden er inne Kunst for hjertet & Hjertets kunst